Een wetsuit is kwetsbaar. Met behulp van de tips op deze pagina kun je de levensduur van jouw wetsuit verlengen.Mocht je na het lezen nog vragen hebben? Bel ons gerust, we helpen je graag.
Spoel je wetsuit na elke training uit.
Het neopreen van je wetsuit is kwetsbaar. O.a. chloor, zout, zand etc. kunnen de structuur van het neopreen beschadigen doordat het neopreen van je wetsuit uitdroogt. Hierdoor kunnen de naden en het neopreen ‘breken’ en zelfs uitscheuren. Je wetsuit kan zelfs zijn flexibiliteit / soepelheid verliezen. Het is daarom van belang na iedere wedstrijd en training je wetsuit met kraanwater goed uit te spoelen, bij voorkeur binnenste buiten. Een tip is om dit te doen met de tuinslang of douche kop.
Hoe droog ik mijn wetsuit?
Nadat je het wetsuit voldoende hebt uitgespoeld hang je het wetsuit altijd binnenste buiten aan een brede kledinghanger op om te drogen. Laat je wetsuit niet te lang in een tas zitten. Het materiaal ‘verstikt’ waardoor de kans op schimmel en beschadigingen van het neopreen toe kan nemen. Verder is het van belang dat je onderstaande adviezen doorleest voor meer plezier van je wetsuit.
Kan ik mijn wetsuit wassen?
Wij vinden het niet echt nodig om je wetsuit te wassen. Als je goed voor je wetsuit zorgt en het afspoelt na gebruik met water is het niet echt nodig. Als je echt je wetsuit wilt wassen zorg dan voor een grote emmer of plastic bak. Met speciale wetsuitshampoo en lauwwarm water je wetsuit op een veilige manier wassen. Laat jet wetsuit niet te lang in dit water staan. Hierna spoel je het wetsuit heel goed binnenste buiten af met kraanwater. Een wetsuit mag nooit in de wasmachine of droger!
Anti schuurmiddelen en een wetsuit
Heb je wel eens last van het schuren van wetsuit? Een beetje vettigheid op de schurende delen zoals in de nek kan dan enorm helpen. Geschikt daarvoor is de HUUB LUUB rolstick. Vaseline is ook een vettig middel wat gebruikt wordt door zwemmers. Een nadeel van vaseline is dat het je wetsuit kan aantasten. Voordeel van de HUUB LUUB rolstick is dat je het kan aanbrengen zonder dat je vingers vet worden. Als je in een wetsuit zwemt helpen deze middelen ook om er sneller uit en eventueel zelfs ook in te komen. Gebruik ze dan op je armen en onderbenen. Bij zout water of zwemmen in zee is het verstandig om nóg meer te smeren in verband met schuren door zout.
Levensduur van je wetsuit verlengen
Om de levensduur van je wetsuit te verlengen volgen hieronder een aantal tips die je zelf kunt uitvoeren:
Ga je het wetsuit een tijdje niet gebruiken? Leg hem weg.
Als je het wetsuit langere tijd niet gaat gebruiken dan adviseren wij om je wetsuit niet aan de brede kledinghanger te laten hangen. Leg je wetsuit dan op een goed geventileerde, donkere, koele en droge plaats neer. De voorkeur heeft het om je wetsuit volledig uit te leggen en niet op te rollen of te vouwen, dit komt het neopreenmateriaal niet ten goede. Heb je geen ruimte om het wetsuit neer te leggen, vouwen deze dan het liefst zo min mogelijk op waarbij je erop let dat er geen vouwen in het neopreen komt te zitten. Leg geen andere materialen op je wetsuit. De afdrukken hiervan zullen op het neopreen zichtbaar zijn.
Als het seizoen weer voor buitenzwemmen begint en je het wetsuit meer dan 2 weken niet meer hebt gebruikt? Dan adviseren wij je voordat je het wetsuit opnieuw gaat gebruiken de binnenzijde een keer helemaal nat te maken en daarna een nachtje te laten drogen. De volgende ochtend is je wetsuit droog genoeg om het goed aan te trekken, maar omdat er nog steeds wat vocht in het neopreen zit is het elastischer dan wanneer het helemaal droog is. Je loopt dan minder kans op beschadigingen bij het aantrekken.
Rits onderhoud
Als je het wetsuit lange tijd niet gaat gebruiken zorg dan dat je rits schoonmaakt. De Zip Care ritsverzorging is hier voor geschikt. De unieke push-pull met handige borstelkop verwijdert eenvoudig schadelijk vuil, zand en zout ophopingen die een ritssluiting kunnen doen vastlopen. De borstelkop verwijdert vuil en smeert precies tussen de tanden van de ritssluiting.
Beschadigingen
Het gebeurt soms dat je je wetsuit beschadigd. Domme pech, schade door een ander of van een scherp voorwerp wat je bent tegen gekomen. Soms doe je het ook zelf bij het aantrekken, dat zien we het meest. Per ongeluk natuurlijk. Het gebeurt iedereen wel eens. Lees hier meer over bij wetsuit reparatie. Einde van een intensief zwemseizoen is hier uitermate voor geschikt om je wetsuit weer in TOP conditie te brengen.
Vul jouw e-mailadres in en wij houden je automatisch op de hoogte wanneer de weer op voorraad is!